2015. szeptember 27., vasárnap

A csodákrólCsodák az életemben


A csoda a világ megszokott rendjétől eltérő jelenség, amely jelzi Isten jelenlétét és erejét. Olyan valami, mintha elhúznánk egy függönyt, s egy pillanatra láthatóvá, tapasztalhatóvá válnék az egyébként is mindig jelenlevő Isten hatalma és szeretete. Hiszen a csoda Isten jelenlétének és szeretetének igazolására szolgál. Isten Gondviselésének jele. Szent Ágoston írja a csodáról: „Isten mindennapos csodáihoz annyira hozzászoktunk, hogy alig gondolunk rájuk. Például arra a csodára, amelyet minden egyes búzaszemnél végbevisz: megszaporítva azt az aratásra. Azért Isten időnként olyan dolgokat tesz, amelyek a természet szokott rendjén kívül vannak. Az a célja velük, hogy az emberek felfigyeljenek.” Valójában azonban a világmindenség rendje nagyobb csoda, mint ötezer ember jóllakatása öt kenyérrel.
Csodák ma is vannak (Pl Lourdes-ban 1858-ban Bernadettnek megjelent a szent Szűz és a helyen egy forrás fakadt, amelyben sokan meggyógyulnak).
A gyermek boldog, mert látja a világ sok-sok csodáját. Minden csoda öröm. Csoda, hogy röpül a madár, hogy úszik a hal, kizöldül a vetés, fogócskáznak a hópelyhek. A gyermek csoda-érzékeny. A felnőtt évek koptatják meg érzékenységünket. A művészek halálukig őrzik. Csodálatuk, ámulatuk jelenik meg a versben, a festményen, a zeneműben. Ha színész, szavaiban, arcán, testében.
Benned szunnyad a gyermek és él egy művész. Hiszen a verset, amit élvezel, újra költöd a szívedben; Bach zenéjét újra komponálod, mikor hallgatod és bár a festmény előtt kezed nem mozdul, a képet újra álmodod a művésszel.
A hétköznapban is mennyi csoda! Csak csodalátó szem kell. Ne legyen „természetes” minden, s nem igaz, hogy minden „magától értetődő”. Ésszel agyonszűkített szemünket szívünk nyissa ki!
Akkor a napkelte még soha-nem látott csoda lesz; a lepke szárnyán elámulsz; a szél üzenetét hallgatod; az illatok nyelvét érteni akarod. Az arcok igaz és hazug meséjét örömmel olvasod.
Csoda, hogy élsz, hogy lettél és vagy. Csoda, hogy szemed lát, füled hall, járni tudsz, gondolkodsz… A gondolatban a szellem szikrája s abban Valaki-és mindezt Te felfogod, akarod, szereted.
Csak csodalátó szem kell…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése